Hvad er metakognitiv terapi?

Hvad er metakognitiv terapi?

Metakognitiv terapi er en psykologisk teori og metode, der har fokus på at afhjælpe tankemylder, overdreven bekymring og/eller grubleri.

Målet med metakognitiv terapi er at lære dig, hvordan du tager kontrol over tankemylderet og begrænser den form for overtænkning, der bidrager til dine psykiske udfordringer.

Nedenfor kan du læse en introduktion til metakognitiv terapi. På vores hjemmeside kan du også læse om, hvordan metakognitiv terapi kan afhjælpe bl.a.:

Metakognitiv terapi giver konkrete værktøjer

Metakognitiv terapi er en nyere, men veldokumenteret terapiform til behandling af angst, herunder generaliseret angst, social angst samt OCD, depression, stress og PTSD.

Behandling af stress ved psykolog i Aalborg

Metakognitiv terapi er baseret på en antagelse om, at bekymring, grubleri og rumination er processer, der skaber følelsesmæssige udfordringer, fysisk ubehag og mistrivsel. I behandlingen med metakognitiv terapi vil der derfor være fokus på at nedbringe disse former for tænkning.

Metakognitiv terapi er baseret på forskning

Metakognitiv terapi tager udgangspunkt i forskning som viser, at mennesker med eksempelvis angst eller depression fortolker og bearbejder informationer fra omgivelserne anderledes end andre mennesker, og at denne anderledes bearbejdning er årsagen til deres psykiske lidelser.

Den anderledes bearbejdening resulterer oftest i overdreven bekymring og/eller grubleri, overdreven opmærksomhed på alt det, der kan gå galt (eller måske allerede er gået galt) samt en uhensigtsmæssig adfærd, som ofte vedligeholder problemerne.

En uhensigtsmæssig adfærd kan eksempelvis være at undgå visse situationer så som sociale arrangementer, at handle i Netto eller at tale i telefon. Det kan også være at skubbe de negative tanker væk med overspisning eller for meget Netflix. Dette mønter af uhensigtsmæssige adfærd, fokus på mulige fejl, undgåelse samt den overdrevne bekymring og/eller grubleri kaldes CAS (cognitive attentional syndrom).

Sådan foregår metakognitiv terapi hos Psykologhuset ReView

Psykologhuset ReView er et metakognitiv hus. Det betyder, at alle vores psykologer i Aarhus arbejder med metakognitiv terapi (MCT) og har specialviden inden for feltet. Mød vores psykologer i Aarhus her.

Kommer du til behandlingen med metakognitiv terapi i Aarhus, vil vi have fokus på dine uhensigtsmæssige opmærksomhedsmønstre – altså tendensen til at fokusere på det negative, det stress-skabende eller på de ting, du opfatter som farlige. Vi undersøger, om der er noget i din adfærd, der vedligeholder din mistrivsel, og vi vil se på dine antagelser om dig selv, dine tanker og din omverden. Formålet er at lære dig, hvordan du bedst får kontrol over dine tanker og følelser og genskaber trivsel og tryghed i din hverdag.

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål eller ønsker at vide mere om vores behandling med metakognitiv terapi i Aarhus.

Klinik hos Psykologhuset ReView

Kontakt os allerede i dag

Udfyld venligst formularen og vi vender tilbage hurtigst muligt.

Du er også velkommen til at kontakte os via mail eller telefon.

Vi kan træffes i telefontiden:

Mandag: kl. 9.30-11.30
Onsdag: kl. 9.30-11.30
Fredag: kl. 9.30-11.30

Mail: info@re-view.dk
Telefon: 93 94 25 30